Lilli Paasikivi

Räppiä Tuubiin…

Kirjoitin eräänä syksyisenä iltana ”kulttuuripoliittisen kannanoton”, humoristisen vastavedon sille suvaitsemattomalle vastakkainasettelulle, joka Musiikkitalon avajaisten jälkeen tuntui leviävän kulovalkean lailla. Lehdistöstä saimme lukea milloin mitäkin jatkosarjaa: ”tennariministeri vs. elitistit” tai ”urheilu vs. kulttuuri ”. Omaa työpaikkaani, sitä paljon parjattua Kansallisoopperaa ja sen työntekijöitä ei teksteissä tunnistanut laisinkaan! Oopperassa työskentelee yli 500 erikoisosaajaa, jotka maksavat veronsa Suomeen, ja omalla panoksellaan rikastuttavat merkittävästi maamme kulttuurielämää. Oopperatalon arki on jotain aivan muuta kuin kuohuviinissä lilluttelua ja vain pieni osa työstämme tapahtuu parrasvaloissa yleisön edessä. Oli siis korkea aika viedä kulttuurikeskustelua toiseen suuntaan.


Genreksi valikoitui luontevasti kulttuuriministerillekin mieluinen rap-musiikki. Halusimme pilke silmäkulmassa heittää haasteen: ennakkoluulot pois, ja tervetuloa rohkeasti tutustumaan Kansallisoopperan ohjelmatarjontaan! Idea sai kannatusta työyhteisössäni ja ryhdyimme tuumasta toimeen. Ei ollut vaikeaa löytää vapaaehtoisia henkilökunnan piiristä, ja mukaan saatiin talon oman väen rinnalle niin kuningasbasso kuin kapellimestarilegendakin. Kuorosta löytyi musiikintekijä ja baletista videokuvaaja. Koko projekti tehtiin vapaaehtoisesti työajan ulkopuolella ja omilla välineillä. Kukin meistä astui reippaasti vaaksan verran oman osaamisalueemme ulkopuolelle, mutta ei tuo tuntunut ketään vaivaavan. Pienet joutsenet pyörittivät provokatiivisesti tutujaan kameralle ja ylisuuri lätkäpaita päällä haimme katu-uskottavuutta tulkintoihimme. Päällimmäisenä tunteena oli terve ammattiylpeys, tekemisen riemu ja hyvä yhteishenki. Taannoisen ministerivierailun yhteydessä luovutimme räpin Arhinmäelle, ja tapaaminen oli  positiivinen. Median maalaama kuva kulttuurivastaisesta korisfanista sai kyytiä.

Tätä kirjoittaessani on räpin YouTube-saldo jo ylittänyt 40 000 katsojan rajan, ja palaute on yhtä värikästä kuin aina, kun laitetaan tupla-o ja tupla-p peräkkäin. Vastaaviin yleisömääriin live-esityksessä pääsevät ainoastaan U-kakkoset ja GaGat. Ei voi kuin ihmetellä ja ihastella sosiaalisen median voimaa. Jos edes joka neljäs kaikista Paavo-räpin nähneistä ostaisi lipun ensikesän festivaalilleni Pyhäniemen kartanoon, olisi suosio taattu. Täytynee varmasti muotoilla kesäkonserttienkin markkinointitekstit uusiksi räppi-tyyliin: ”K. Mattila murtaa äänivallii, ku hevisellot vinguttaa metallii…” Äh ja pah, ehkei kuitenkaan!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Tämäpä oli muuten aivan loistava viisu. :) Itse rap-artistina arvostan, koska on tehty todellakin jotain erilaista. Sellainen on aina hyvää.

Ja oli vielä pepunheilutustakin, siis kymmenen tähden räp-video!

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Tämän on maailman iskevin sekä tyylikkäin vastapallo, joka olen ikinä nähnyt. Mahtavaa! Jatkakaa!

Jarno Piispanen

Pyydän suuresti kulttuuriväeltä ja muilta, voitteko lopettaa "räpin" raiskaamisen. Jotkut ihmiset ihan oikeasti kuuntelevat sitä, kahden vuosikymmenen pituinen vitsin vääntäminen ei ole enää hauskaa. Se on myös oikea musiikkityyli ja vaikuttanut suuresti esimerkiksi mustan väestön asemaan tuolla rapakon takana.

Käyttäjän olavilaitala kuva
Olavi Laitala

Onko räp siis joku uusi eliittilaji, jota saavat harrastaa vain siihen vihityt?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Räppi skulaa, räppi rulaa...

Kalevi Kantele

Lilli, onko Paavo A. antanut palautetta?

Teppo Nygren

Kun otsikossa luki sana "Räppiä", niin ajattelin etten viitsi edes koko tekstiä lukea.
uteliaisuuteni kuitenkin voitti ja täytyy sanoa että on todella hyvä kannanotto.
Ekaa kommentoijaa siteeraten: "WAUTSI!!"

Matti Jalagin
Käyttäjän olavilaitala kuva
Olavi Laitala

Agit Prop Rap, loistavaa!

Vaikka en tuosta porukasta muuten perustakaan, niin hienosti laittoivat itsensä likoon.

Matti Jalagin

Ketjun avaajalle ja esiintyjille kiitokset sekä onnittelut. Oivallista ajattelua.

Käyttäjän kaminiitto kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Aina sitä oppii.
Räppi on siis musiikkia.

Jussi Jäntti

Minun puolestani jatkakaa vain räpin "raiskaamista", ehkäpä joku räppärikin vastavuoroisesti kokeilee oopperaa...

Toistan itseäni: tehkää räp-ooppera, sopivasti genrejä sekaisin. Sillä voisi oikeasti jo herätellä nuorisoa.

Mutta loistava kannanotto ja ennenkaikkea oopperan profiilin nosto. Jos ette innostu tekemään räp-oopperaa, niin ottakaa opiksenne tästä kokemuksesta ainakin markkinoinnin suhteen.

Ooppera ei ollut Taikahuilun ensiesityksessä kovin vakava asia - miksei se voisi nykyäänkin olla välitöntä ja iloista - siis suuren yleisönkin mielikuvina.

Käyttäjän Filemon kuva
Matti Kouri

Yhdyn muiden täällä kirjoittavien positiivisiin näkemyksiin.

Upea juttu, oopperan väki. Kiitos!

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Kantaaottavaa materiaalia. En vain ole vakuuttunut naispuoleisista rap-laulajista, jotenkin ääni ei vaan sovi mitekään teemaan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Rap on kyllä varsin miehistä meininkiä, kun sitä tehdään sydänverellä. Tähän humoristiseen provokaatioon tämä lätkäpaitainen naisräppäri sopii ihan vitsikkäästi.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Vähän vanha vitsi ja hieman myötänolottaakin. Onko tässä havaittavissa joku piikki taustalla? Mikä viesti tällaisen parodian mukana on tarkoitus välittää? "sinä halveksut meidän kulttuuriamme ja me halveksumme sinun" ?

Toisaalta parempi olla huumorilla liikenteessä, kuin tavanomaisesti kyräillä poterossa. Elikkäs siitä pisteet.

Jukka Jänönen

Kertakaikkiaan UPEA bloggaus. Itselleni tuli kyynel silmään kun helähti järisyttävän kaunis yhteislaulu.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Osaisko joku nimetä sen katu-uskottavan ponnariblondin?